07 toukokuuta 2022

Saturday Classics 070522 Haltioitunutta!!

 Otsikkoon viitaten, olin aivan haltioissani kuultuani aikoinaan Rainbow'n, Ronnie James Dio keulillaan, vetävän Kill the King, sekä aavistuksen myöhemmin kilahdin vallan avaruuksiin!! Alkoi soida Stargazer, maailmankaikkeuden ehkä paras hard rock -biisi, kunnon jytää!!


Vaan ennen Sateenkaarta, Dio pullisteli Sähköisten Haltioiden eli The Electric Elves -yhtyeen laulajana. Tästä muotoutui The Elves ja lopulta yksinkertaisesti vain Elf. Kolmen levyn mittainen rupeama alkoi 1967, ja loppui 1975 minkä jälkeen, tai tämä kai oli se syy että Elf hajosi, eli Ritchie Blackmore (Deep Purple, Rainbow) halusi Dion keulille karjahtelemaan Purplen jälkeisessä Rainbow'ssa. Sateenkaaren tuntee jo aika moni, Black Sabbathin vielä useampi (on tuurannut useaan kertaan Ozzyä sekä ollut virallisestikin BS:n laulajana) ja suurimmat hittinsä Dio teki oman nimensä mukaan nimetyssä orkesterissa. Tuolloin pääsi niin keuhkot kuin äänijänteet, sekä mielikuvitus valloilleen teksteissä:  fantasia, mytologia jne. ja esim. lavarekvisiitassa:  oli linnan raunioita, liekehtivää lohikäärmettä jne.


Herkistellään alkuun, kauniisti: ELF - Never more


Trying to Burn the Sun -nimiseltä (mieletön idea, kännissä ovat varmaan kokeilleet;DD) levyltä 1975 biisi Black Swampy Water:


Haltia - Poijjaat, koitetaas poltttaa aurinko
Ei mitään taiteen riemuvoittoja nämä biisit mutta kun on tuollainen
 laulaja niin jaksaa kuunnella vähän tylsempääkin musaa,
 jestas mitkä keuhkot!!
(Ja biisi on itseasiassa kohtuukäypä!)Tämä on ihan pakko soittaa, eli Jethro Tullin yksi parhaista biiseistä/levyistä, Aqualung, Elfin versioimana. 

Siis!!! Dio laulaa JT:tä!! Mahtavuutta;DKISSin rahanahn, muusikon irvikuva, Gene Simmons, yritti trade markata tuon Pirun terve! -merkin. Miettikää, sen jälkeen joka hevikeikan jälkeen olisi ollut stadionin portilla Gene Simmons kieli pitkänä, käsi ojossa vaatimassa rahnaa: 
"Näin kuinka heilautit pirunsarvia ainakin kuusitoista kertaa, á 3 euroa, tekee 48..pyöristetään tasan viiteenkymppiin, ei tässä niin rahhn perässä olla etteikö voisi vähän tinkiä...." 
Vastenmielinen muusikonretale, raharaharaha motiivina ihan kaikkeen.


Tiesittekös (minä en!) että Dio myös soitti bassoa tuossa orkesterissa -67 - 73??!! Kaikkea sitä...jos olisin eilen kuollut, olisi tämäkin anekdootti jäänyt tajuamatta,ja  olisin ollut aivan vajaa kuollessani, miettikää nyt:

 "- Jaa, vastakuollut? 

- Kyyyllä... 

- Mitäs tykkäät Dion bassonsoitosta? 

- Anteeksi mistä?? Missä ja milloin...?? 

- Voi teitä vastakuolleita, te olette niin tietämättömiä..."


Kyllä nolottaisi, joskin myöhemmin sitä tajuaisi että kunhan vedätti, olisi voinut kysyä vaikka Napoleonin partavesimerkkiä...


Löysin eräästä blogista hyvän asiaan liittyen:


Elfin ja Deep Purplen yhteinen kiertue johti siihen, että Blackmore päätyi studioon Elfin jäsenten kanssa kesken kaiken. Tarkoitus oli alunperin vain äänittää uusi versio Quatermassin ”Black Sheep of the Family” -kappaleesta sekä singlen b-puolelle Blackmoren oma sävellys ”Sixteenth Century Greensleeves”. Niinhän siinä kävi, että kyseinen single menestyi hyvin eikä mennyt aikaakaan, kun Blackmore perusti Rainbow’n ja ensimmäinen täyspitkä albumi julkaistiin. Viimeistään tuon levyn jälkeen Dion nimi ja varsinkin hänen taianomainen äänensä alkoi olla tuttu suurellekin yleisölle.

Eli noin se siis meni kun alussa pähkäilin, tai oikeammin muistelin.. sitä ei aina muista mitä kaikkea sitä muistaa...ja mistä...

Vielä yksi, ihan vain biisin nimen tähden, kuvastaa jotenkin hienosti seiskyt-luvun alun, perittynä kuuskyt-luvulta, happohuuruisen menon, Ain It All Amusing... . 

Niin, siis..hahahahaah, ei hitto, kylläpäs nyt ihan kaikki on niin huvittavaa.... tiedän tunteen, olen kokenut kun kaikki vaan nyt on niin hitokseen hauskaa, hih.. ;DD


- Yes it is, if u think it enough lon,g and way too hard...and when in lsd..
4 minuutin jälkeen, alkaa hieno rytminen osuus. 
Kaiken maailman rumpuja on lyöty 
studiossa olleiden käteen, jännä biisinlopetus. 
Enpä ole moista ratkaisua kuullut tätä ennen;)Haltioituneessa mielentilassa toivottelen lauantaimakkaraa kaikille!!


Lisää klassikoita lauantaihin;)Sus'

P.s. Hetkinen, en ole ihan niin köyhä, eli toivotankin hyvää lauantaimetwurstia kaikille!:)

P.s.2 No jopas, lueskelin lisää ja yksi triggeri Riku Mustalisän eroamissa Deep Purplesta olisi ollut juurikin tämä Black Sheep of the Family -biisin äänittäminen. Riku halusi että DP äänittää siitä oman version, muut ei suostunut ja kun muutenkin jo tuli vedettyä tukkaa kaksin käsin Gillanin kanssa, niin Riku lähti sitten älämölöten orkesterista ja kasasi Rainbow'n Dion kanssa. 

Tuulisia olleet Rainbow'n soittajien pestit, monta laulajaa/basistia/rumpalia (Cozy Powell oli aika monella levyllä, armoitettu kannutaja)/kosketinsoittajaa. vain yksi kitaristi, outoa..  , ai niin Rikuhan on...öh.. <--- sen siitä saa kun on olevinaan niin aasintuntija...ei vais, lavastettu juttu.

:D


P.s.3 kuten lopusta voi päätellä, olen vakioasetuksena kokolailla kujalla.. tai kahvilla... myös pihalla potenssin kaksi käy...hihiiii..Ji-huu!! ketulle terkut kamalaan luontoon

6 kommenttia:

lepis kirjoitti...

Never more on kyllä kaunis biisi!

SusuPetal kirjoitti...

Dion ääni on kyllä niin jumalaisen kaunis.

Never more ehdoton suosikki näistä.

Sus' kirjoitti...

Never more jäi itsellekin positiivarisena yllätyksenä, menee soittolistoille, kaunis juu.

sami niilola kirjoitti...

Ronnie on yksi kaikkien aikojen parhaista. Tuo basso tausta oli ylläri. Olin joskus kuulevani että ronnie seisoi baaritiskillä aina kaljalaatikoiden päällä. Oli samalla tasolla muiden kanssa. Pituuden suhteen.

Einari Sinappi kirjoitti...

Pieni mies, iso ääni. Man On The Silver Mountain.

Sus' kirjoitti...

Einari vei sanat suustani. Still I'm sad.

Kamala palapeli!!

 Siis Kamalan Luonnon palapeli, paljon elukoita, riittää tekemistä!! Tilaus täältä! Jee!!   Sus'