11 syyskuuta 2022

Ministerisalkullinen faktanomaisia anekdootteja penikkavuosiltani - Haastevastaus

 Vastaan luvatusti Repolaisen esittämään haasteeseen, 24 faktaa lapsuudesta. Muotoilin otsikkoa hieman sillä on jo sen verran aikaa tuosta ajanjaksosta että muistikuvia ei voine enää ihan faktoiksi sanoa;)


1. Missä synnyit?

Synnyin Vaajakoskella, silloisessa Jyväskylän Maalaiskunnassa. Nykyään ollaan yhtä ja samaa, kaunista perhettä. Jopa Korpilahtelaisten kanssa;) Mutsi kertoi että kun aamuyöstä laitokselle piti lähteä, oli miinusta 36 astetta, hui perkele!! Ilmankos tykkää pakkasesta;) Hassu fakta - asun nykyään noin viiden sadan metrin päässä varsinaisesta syntymäpaikastani eli Keski-Suomen Keskussairaalasta. ison kierroksen olen tehnyt 54 vuodessa, päätyäkseni about samaan pisteeseen ;DD


2. Onko sinulla sisaruksia?

Yksi kuusi vuotta vanhempi veli löytyy jonka kanssa olemme saman kolikon eri puolet eli ei tulla oikein toimeen keskenämme ellei erikseen keskity. Ei ole tarvinnut keskittyä. Lisäksi löytyi faijan jäljiltä kolme velipuolta ja yksi siskopuoli. En ole juuri tekemisissä heidänkään kanssa. En ole kasvanut sukukeskeiseksi, mutsi ei juurikaan omiaan arvostanut enkä minäkään ole kovin moneen tutustunut. Yhden enon kanssa tavataan ajoittain. Muutenkin, mitä enemmän ikää tulee, sen valikoivampi olen ihmisten suhteen.


3. Olitko päivähoidossa?

Olin. Oli kivaa, olen aina tykännyt laumassa touhuamisesta. Tulen siis hyvin toimeen tarvittaessa erilaisten ihmisten kanssa (edellisestä vastauksesta voisi saada päinvastaisen kuvan), olen ambivertti eli kummin päin vain käy, porukassa tahi itsekseen.

Yhden muiston jaan - keksimme idioottimaisen leikin ja minä kiipesin kaverin kanssa pianon päälle ja muut työnsi sitä pianoa. No kumoonhan se meni jossain vaiheessa ja putosin maahan sen verran lähelle sitä pianoa että se täräys, yhdessä pianon täräyksen kanssa, laittoi säären murtumaan. Muistan kun isä kantoi mua lastentarhaan eli ikää on ollut alle kuusi kun sen jälkeen häntä ei sitten näkynytkään vähään aikaan.


4. Kuuluiko lapsuuteesi lemmikkieläimiä?

Muistan yhden marsun, tai siis muistan sen valokuvan missä olen vanhempien huoneen sängyllä ja leikin marsun kanssa. Pari hiirtä, sellaisia valkoisia, oli kun olin kahdeksan. koiruus oli 12 vanhana, sillä oli sydänvika ja heitti henkensä puolitoista vuotta elettyään. Näin sen kuoleman omin silmin, mun huoneessa. Oli aivan tolkuttoman kova paikka sujenpenikalle, niin kova että tulin kissoille ja koirilla allergiseksi. Allergia on laantunut sitä mukaa mitä enemmän aikaa mennyt, nyt voisi jo hurtan ottaa, ja otankin kunhan muutan tästä vähän syrjempää. Tässä joskus...ei ole kiire näillä mun jutuilla, ei ole koskaan ollutkaan. kiire on pahasta, hoppu huono valinta.


5. Muistakos vielä aikaa, kun ei ollut turvavöitä, turvaistuimia eikä pyöräilykypää?

Hämärästi.. en oikeastaan muista seiskyt-luvusta kuin hajanaisen nipun valokuvanomaisia välähdyksiä.8. Olitko kiltti, vai "kauhu"kakara?

Vähän molempia. koulussa oli luokan pelle, huomionkipeä kun olin. Mutta jos opettajalla oli auktoriteettia niin silloin olin mallioppilas. Ei mutsille hirveästi tullut harmaita hiuksia minun tähteni, jokunen kuitenkin.


9. Olitko "avainkaulalapsi" vapaa tulemaan ja menemään?

Vai tiesikö vanhemmat tarkkaan missä milloinkin liikuit?

Sain vapaan kasvatuksen ja se ei sopinut oikeastaan mulle, olisin tarvinnut enemmän rajoja vaan mihinkä sitä yksi ihminen repeää kun töitä piti tehdä 12 tuntia per päivä, siis läpi viikon. Itse itseni kasvatin, aika pitkälle. Mutsilta sain kyllä apuja aina kun kysyin vaan opin ajan mittaan omillani pärjäämään. Murrosiässä mutsi oli ihmeellisen ihana, keskusteltiin kaikesta. ihan älyttömästi.


10. Oliko sinulla rakas unikaveri, entä valot pois vai päällä nukkuessasi?

Valot pois, ei unikaveria. 

Olen ollut onnellisessa asemassa sillä en ole lähes koskaan nähnyt painajaisia, olen unessakin jotenkin tietoinen siitä että näen unta joten kaikki mitä unissaan näkee/tapahtuu, ei silleen hetkauta muuten kuin että herätessä saattaa olla hieno fiilis: - Olipas jänniä unia, kivaa, jihuu!!


11. Millainen oli ensimmäinen koulupäivä - mitä siitä muistat?


Ei mitään muistikuvaa. Koulusta olen aina tykännyt, utelias kun ole niin sieltähän sitä nälkää tyydytti. Muistan menneeni kerran kouluun univaatteet päällä, jo vain naureskeltiin minulle vaan minähän sen käänsin voitokseni ja pelleilin huolella. Hankalaa kiusata ihmistä joka nauraa itselleen.12.Lempiaineesi koulussa? 


Matematiikka, historia yläasteella.13. Kiusattiinko sinua koulussa - tai kiusasitko itse muita?


Syyllistyin vähän molempiin, onneksi se kiusaamisvaihe meni nopeasti ohi ja usein puutuin peliin, leikkien sankaria.


14. Mieleen jäänyt koulumuisto?

Teatterijutut, olin ala-asteen kuudennella Seitsemän Veljeksen opettaja, yläasteella aina jossain joulu- tai kevätnäytelmässä. olenpa ollut samassa näytelmässä itsensä Arja Korisevan kanssa, kyllä on hermoille käypä kikattaja, ihan liian positiivinen jotta viihtyisin kanssaan samassa seurassa kahta tuntia pidempään.15.minkälainen oli ensimmäinen opettajasi?

Ei hajuakaan. Ainoa josta oikeasti tykkäsin oli yläasteen matematiikan opettaja. Sai kuriin pelkällä katseella, ei silti ollut mikään hirviö, muutoin vain arvostettava ja kunnioitettava.


16.Millaisia ystävyys-suhteita syntyi varhaislapsuudessasi?

Loppuivat 22-vuoden jälkeen kun muutin pois V-koskelta. En ole ihminen joka pitää yhteyttä toisiin jotka eivät ole paikalla, lukuun ottamatta internettiä. Siksipä täällä olenkin, tämä on mukava tapa tuntea toisia ihmisiä. Tosin kun tapaan ihmisen joka on vaikuttanut minuun jotenkin nuorempana, jutut jatkuvat, kuin vasta eilen olisi jääneet nuo notkeuden päivät (vanhuus toi kaverinsa Kankeuden mukanaan, ärsyttää) taa:)


16.Keräilitkö jotain?

Vain kokemuksia. Nelikymppisenä aloitin oikein tietoisesti keräilemään kun kaikki muutkin niin tekee, ajattelin että on kokeiltava miltä tuntuu kerätä jotain fyysistä. Aloitin dvd-stä. Ja siirryin sarjakuviin joita edelleen keräilen. 


17.Harrastuksesi?

Ihan pentuna eli ala-aste aina tuonne ylä-asteen seiskalle, urheilu. Vaihdoin lajia aina kun sattui, kunnes sitten tajusin että joka lajissa sattuu jossain vaiheessa ja aloin kuntoilemaan, kävelemään lähinnä. Nykyään pyöräilen.
Partiossa olin 20 vuotta. aina 7 ikäisestä tuonne vähän yli kahdenkymmenen ja siitä kolmeen kymppiin kerran vuodessa, osallistuen lippukunnan pääsiäisleirille.
Musiikkiin tuli geneettinen käsky, pakko aloittaa soittamaan. Siis heräsi jokin joka vaati ruokaa, ja se ruoka oli opetella soittamaan ja soittaa. Hassu peto, joka sisälläni edelleen möyryää ja vaatii sapuskaa aika ajoin ;D Bändejä perustettiin pari yläasteella/lukiossa, sen jäälkeen olen ollut 15 vuotta trubaduurina kunnes lopetin live-esiintymiset 1998. Pääsääntöisesti, pistokeikkoja tullut tehtyä vuosien varrella. Olisin saanut siitä ammatin vaan siinä taitekohdassa kun oli ohjelmatoimisto ja ens. keikka, vedin jarrut kiinni. En yksinkertaisesti halunnut ottaa sitä riskiä että leipäännyn soittamiseen sillä se oli silloin niin iso asia, ja on vieläkin. Vaistomainen teko.


18. Mitä kuului perheesi loma-aikoihin? 

Mutsi vei halutessa mukanaan maailmalle aina tuohon 15-vuoteen asti. Käytiin Lenskissä ja oksentelin juovuksissa ja sanoi että tästä eteenpäin erikseen. Paitsi 20-senä epsanjassa viikko, oli kivaa. Veli ei halunnut lentää joten mentiin kaksistaan tai sit mutsin miesystävän kera. Kerran oli mulla ihan oma hoitajatätikin matkassa, Bulgariassa, olin 8-vee. Mutsin ehkä paras teko loi viedä mut maailmalle, opin matkustamaan pelotta mutta varoen, silleen järkevästi.19. Olitko äidin vai isän poika, kumpi piti kuria?

Mutsin poika, se kun oli molemmissa rooleissa. Faija oli vain huono esimerkki, sanan voimakkaimmassa merkityksessä.


20. Oliko perheessäsi tupakoijia, entä käytettiinkö alkoholia
- koska itse kokeilit ensimmäisen kerran?

Kyllä ja kyllä. Tupakkaa ja alkoholia saman kesänä eli kun olin 14vee, tupakka jäi pois, vuodeksi, viikonloppukännit tuli lakenteriin, moneksi vuodeksi.


21. Lempiruo'at lapsuudessa? 

Kaikki. Vain sienistä en pidä. Olen oikeasti Moolokin kita ;DD

22. Saitko pukeutua mieleisiisi vaatteisiin, vai "puettiinko sinut lapsuudesta nuoruuteen asiaan kuuluvasti"?

Hassua kyllä, valitsin yläasteen ajaksi, kun venähdin ja kasvoin 194 senttiin, mustalaisvermeet. Olin jokseenkin omituisen näköinen teini sillä minulla oli suorat, mustat housut, valkoinen kauluspaita ja kävelykengät. Ensimmäiset farkut ostin vasta 20-vuotiaana ja siirryinkin sitten niihin lopullisesti.


23. Suosikkisi telkkarista ja C-kasetilta?

Ritari Ässä, Polttouhrit, kaikki mahdolliset musiikkiohjelmat missä oli mahdollista kuulla rockia.. , äsh, emmää muista.. 
Eka c-kassu oli joku rokkabillyveto, sitten tuli punkki vuodeksi ja sit jossain kasin ja ysin välisenä kesänä musta tuli hard rock/heavy metal -intoilija. Pyhä kolminaisuus oli Black Sabbath, Led Zeppelin ja Deep Purple. Yksittäisiä hyviä oli Rush ja Nazareth.. . Voisin vastata tähän kilometrin, lukekaa kaikki edelliset postukset ;DDD

24.Lapsuuden vaikutukset aikuisuuteen?

Traumaattiset, mielenkiintoiset, opettavat, persoonaa muovaavat.

Ärsyttää kun tämä teksti nappasi jostain jonkun asettelun ja sääti värit koko tekstiin miten halusi, ole tässä nyt koneen herra kun ei saa edes oikein näkymään ;DDD


Olipas kysely, hyviä kysymyksiä mutta väkisellä vähän liikaa. Toisaalta ei mikään kysymys ollut ylimääräinen. Tulipahan tehtyä ;)
Sus'

5 kommenttia:

sami niilola kirjoitti...

Oli kiva lukea sinun vastaukset. Oppi taas hieman uutta.

Sus' kirjoitti...

Ole hyvä;)

Repolainen kirjoitti...

Mahtavaa - upeaa - pohdiskelevaa ja avaavaa sopivasti!!
Kiitos kun otit haasteen vastaan! Oli oikeasti täydellinen aurinkoinen sunnuntai-ilta suuskuussa oppia sinusta lisää ja wow... olet pitkä!!

Sus' kirjoitti...

Ole hyvä ;)
En ole pitkä, olen kuusi senttiä liian lyhyt!!! ;D

Timo Kyttä kirjoitti...

Syväluotaava bloggaus! Vois tehdä, mutta kun pitäis kirjoittaa samat kahdesti, niin laiskuus voittaa. Mutta kiinnostava lukea.

Kevään merkki - Sus' vetää kuontalon sileex! Aouuuu...

 Tähän piti tulla ennen -kuva, muistin että se pitää ottaa kun hiustenleikkuuta oli jäljellä noin 3 minuuttia. Kolmesti muistutin itseäni as...