06 elokuuta 2022

Saturday Classics 060822

 Vuoden 2022 Reino Helismaa -palkinto myönnettiin Mariskalle, wu-huu!! Meni oikeaan osoitteeseen!

Aiemmin tuon Työväen Sivistysliiton palkinnon ovat saaneet:


Reino Helismaa -palkinto on suuruudeltaan 5 000 euroa. Palkinto jaetaan TSL:n päättämänä ajankohtana 3–5 vuoden välein. Aiempia palkinnon saajia ovat Paula Vesala (2019), Heikki Salo (2014), Heikki Hector Harma (2009), Martti Syrjä (2004), Sauvo Saukki Puhtila (1999), Jaakko Teppo (1994) ja Vexi Salmi (1989).

TSL:n juttu


Eli oikeaan seuraan päätyi. Mariska ja Vesala  ovat tässä parin vuosikymmenen aikana sanoittaneet aika monta muiden esittämää hittiä ja omansakin ovat vallanneet kärkisijoja, varsinkin Vesala jonka musiikillinen lahjakkuus on mitä mittavin! (eikö Juice ole tuota palkintoa pokannut, outoa.. .)


Ensimmäinen biisi johon Mariskalta ihastuin on eka levyn Toisin sanoen, hittibiisi Anteex, oli myös ensimmäinen hip hop räp, trip -mitä tää nyt sitten onkaan - esiintyjä joka pääsi fanituslistalle:



Mariska - Anteex
Tykkään myös kun nostetaan kissoja pöydälle eli tässä biisissä se että mies on naissankari, nainen joka toteuttaa seksuaalisuuttaan on huora. Ärsyttävää kaksinaismoraaliasmia!!



Suden Hetki -albumilta täytyy soittaa Keinu jossa Mariska käyttää hienosti Eino Leinon runoa pohjana, tekee siitä uuden tulkinnan, kerrassaan hieno biisi/teksti:

Laitoin tekstivideon niin pääsette vertailemaan, 
voi tuosta alempaa aukaista tuon Leinon alkuperäisen.



Eino Leino/Jumalien Keinu




Lopuksi Mariskan isoin biisi, ja yksi parhaista tarinoista, eli Liekki! Pahat Sudet -yhtye toimii kuin se useasti mainittu junan vessa, ja huom! bändissä ei ole kitaristia, mitä nyt Mariska itse soittaa keikoilla muutamassa biisissä hieman taustoja. Tänä päivänä outoa, jopa ihmeellistä tuo kitaristiton orkesteri.


Liekki
"Kuinka niin polttavasta, tulee vain kädenlämpöinen"


Mariska on ollut alusta asti klassikko minulle, sillä hän on edelleen ainoa suomenkielinen räppäri/(trip)hip hoppari, jota kuuntelen säännöllisesti, siis niitä kolmea ekaa levyä. Onneksi laajensi ja uskaltautui ihan  laulamaan-laulamaan räpätyksen lisäksi sillä Pahat Sudet on tehnyt kaksi albumia ja kolme seuraavaa sooloa ovat sisältäneet paljon hyvää musaa!! Onneksi osallistui Vain Elämäähän että pääsi lyriikoistaan osalliseksi koko kansa, ja sai ansaitsemaansa arvostusta. 

Ei ole kovin montaa sanoittajana elantonsa ansaitsevaa ihmistä tässä maassa. Mariska on yksi tämän harvalukuisen joukon jäsenistä, ei tarvitsisi muuta tehdä vaan onneksi tekee ;D Mm. Suru on kunniavieras (Jenni Vartiainen) ja Mestaripiirros (Anna Puu, Egotrippi) on hänen tekstejään.


Juha Itkosen kolumni Mariskasta


Lisää klassikoita täällä.



Mukavaa lauantaita ja Mariskaa lautaselle, verbaalisoppansa maistuu hyvälle ;D




Sus'



Sus'

8 kommenttia:

Pöllö kirjoitti...

Ukon laulu ja Suloinen myrkynkeittäjä on kuluneet juutuupissa Mariskalta multa puhki 😝

SusuPetal kirjoitti...

Onnea palkinnosta! Omaan makuuni Mariska ei ole, mutta kaikestahan ei voi eikä tarvitse tykätä.

lepis kirjoitti...

Nyt en oikein voi kommentoida kun en tunne Mariskan tuotantoa. Onnea palkinnosta kuitenkin. Näistä tarjoamistasi tuokioista tuossa Liekissä oli kyllä hyvin suomalaista riimittelyä palkinnon esikuvan mukaisella tyylillä.

Pöllö kirjoitti...

Kuuntelin nämä vasta nyt myöhemmin; Liekki on tuttu, pidän sen kertiksestä. Mariskalla on siis jotain mikä kolahtaa, mutta ei kaikki. Tai ehkä riippuu vain fiiliksestä, niin kuin moni muukin asia.
Eilen oli Leevi and the Leavings -päivä :D

Sus' kirjoitti...

http://www.fono.fi/
Tuuolta kun hakee niin 349 tekstiä löytyy Mariskalta. Kohtuu paljon ja vaikka Veksillä olikin ylim 5 000 niin Mariska kirjoittaa enemmän laatua. Juicella oli 2206, Hector 2 300, Vesala jo 537 !!!

Einari Sinappi kirjoitti...

Puhemusiikki ei toimi mulle. Mutta ilmeisen notkea verbaalikko kyseessä. Palkinto varmasti ansaittu.

Sus' kirjoitti...

Tuomitsit kuunelematta. Kolme eka levyä puhemusaa, loput normi-iskelmä-pop-rock-sotkua-sinapilla-ja-ketsupilla-kiitos!
Kuunele edes Liekki, mielenkiintoien kitaraton hitti jossa rumpali soittaa hip hop iskukiertoa eli rokin ykkösen ja kolmosen sijaan tulee alussa yk-si. Mielenkiintoinen biisinä, melodia toimii, hiton kaunis, haikea ja tosi tarina, samaistumispintaa vaikka uimataidottomalle, eli rohkeasti syvään päätyyn Einari, sinapit kainaloon.. ettei aina mummia.. .

Sus' kirjoitti...

Korjaan - basisti soittaa ne hioopin neljäsosat.


..kuinka niin polttavasta tulee vain kädenlämpöinen..

Olen tuosta suoraan sanottu ihan -tun kade!

Abort! ABORT! Attension citizen do not panic but listen...

 Olin Naamakirjassa, noin reaktioajalla siis eliabout 330 millisekkaa, sharp!,..ish.. , siitä tunteesta että: - ..  olen taas tässä, istun, ...