27 elokuuta 2022

Saturday Classics 270822

 Olen aiemminkin hehkuttanut Samuli Putron verbaalista lahjakkuutta. Ensin Zen Caféssa, sitten soolona, mies on rikastuttanut suomalaista rock-lyriikkaa jo kolmekymmentä vuotta. Zen Cafe vaikutti 1992 - 2007 (7 albumia, sen jälkeen mies on sooloillut toiset seitsemän levyä. En laske livejä/kokoelmia.

Tuollaiset pari sataa biisiä alkaa jo olla elämän mittainen ura ja biisejä syntynee vielä pitkään. 52-vuotias mies julkaisi viime vuonna viimeisimmän, Keskellä kesää -albumin. Keskityn tässä postauksessa silti Kahvilaan sillä se on tutumpaa.


Vuokralainen
Tästä biisistä löytyy niin paljon samaistumispintaa, olen henkeen ja vereen vuokralainen.
omistamisesta ei aiheudu kuin kuluja ja sydämentykytystä.

Putron tapa sanoittaa toi suomalaiseen lyriikkaan jotain uutta. Hänellä saattaa asia, lause jatkua, seuraavalla rivillä. ja jos olisin analyyttisesti käynyt läpi niin löytyisi varmaan kaikenlaista muutakin missä hänen tapansa tehdä sanoituksia eroaa muista. Juicen ja Hectorin, ja muutaman muun seuraan nostan hänet sanoittajana. Olen sen verran fani etten ole tuota analyysiä tehnyt, ehkä joku päivä. Toistaiseksi vain nautin upeasta lyriikasta, tarinoista, pohjanmaalaisista maalailuista ja hyvästä musiikista. Tarvitse aina kaikkea käydä kammalla läpi ;D


Seuraavassa biisissä on jotain samaa kuin top kympissäni olevassa Huhtikuu -biisissä. tunnelma, tempo, maalauksellisuus (Huhtikuun tarina on loistavan upea, momentum kun miehelle riittää;). Kahvilan neljännen albumin nimiraita Helvetisti järkeä nostaa esiin parisuhteen ja haluamisen kummallisuuksia (tai jotain...):


Zen Café - Helvetisti Järkeä

Aloitin diggailuniv.  2000 ja vallan rakastui Ua Ua -albumiin. Siltä löytyvät ehdottomat suosikkini Ua Ua (liittyy pohjanmaa-trilogiaan Eipä tiennyt tyttö, Huhtikuu ja Tien päällä joka päivä, jotka muodostavat mielestäni hienon kokonaisuuden, tarinoita pohjanmaalta, ja Ua Ua on ikään kuin intro), Talo ja Minun Kaupunkini, jonka soitan seuraavaksi. Levyllä on se Harri-hitti, ja muistaakseni Mies eikä poika enää oli myös hitihkö.



Kahvila - Minun kaupunkini
Tätä tulee huudeltua aina välillä kun Sus' jolkottelee yössä,
 ja kuuntelee korvanapeilla musaa ja ihmettelee ihmisten hukkaamia tavaroita


Lopetan Putron pepun nuolemisen hehkuamalla vielä yhtä soolouransa biisiä, ensimmäiseltä levyltä oleva nimibiisi Elämä on juhla, kolahti ja helpotti (tekee hyvää musaa yksinkin;). Biisin sanoma on pikkuhiljaa osaltaan vaikuttanut siihen että suhtautumiseni elossa olemiseen on muuttunut enemmän positiiviseksi.;)



Samuli Putro - Elämä on juhla

Muhkuraisen sängyn kautta Lipui lantioiden lautta Reittiä epätasaista voi nuoren parin onnea Lapsi syntyi vihdoinkin tuo täyttymysten heijastin Elämä on juhla Lapsuus nyt se ainoa kuin naarmu polvitaipeessa Vain puhallus ja pois se on Saapuu nuoruus levoton Kuinka joka solulla voi kannatella kipua Elämä on juhla Valkolakki märkänä kun juoksee kädet ylhäällä Ja huutaa "Helou vapaus!" Niin tähän suoran leikkaus Lasket muuttolaatikon ja naapurusto hahmoton Elämä on juhla Voi luoja kuinka kaunis olet, rakastunut juuri eilen Ihmeellisen hehkuva te kohtasitte kadulla Kaksi eroon joutunutta planeettaa niin kauas mutta Elämä on juhla Elämä on juhla Opintojen loppusilaus Häät ja suuren kakun leikkaus Riisi kirkonportailla ja kuukausien riitoja Pettymysten kihlarengas vyöryy ylämäkeenki kas Elämä on juhla Muhkuraisen sängyn kautta Lipui lantioiden lautta Reittiä epätasaista voi itkeä myös onnesta Pappi kastoi esikoisen Paremmin nyt laittaa voi en Elämä on juhla Elämä on juhla Elämä on juhla Sitten seuraa otos julma Keski-ikään tulokulma näyttää liian jyrkältä Ja sut voi ylipyyhkäistä On tulokkaiden karsina ja sopimukset katkolla Elämä on juhla Katse siirtyy kauemmas Näet lapsen lapses otteissa tuttua päättäväisyyttä On jouluaatto yhdessä Avaat kaksi pakettia ja katsot muita aikuisia Elämä on juhla Nyt vanhuus vierii sillalla kuin kolikko tai tupakka Ja sanotaan et kuolema on kauppamies ja taitava Kun sitten poistuu varmistin pois henkäys viimeisin Elämä on juhla Elämä on juhla

Nuo siniset on juttuja joista olen kateellinen (vähän) ja vihreät taasen jännästi käytettyjä juttuja biisintekstissä. Kerrassaan loistavaa lyriikkaa, rakastan. 

Ja kunnioitan, nostan kuvitteellista kotsaani, lisää klassikoita!



Sus'



Laitan loppuun albumituotannon, komea on lista:


Zen Café[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Zen Cafén diskografia

Soolo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


 

hra Putro, Samuli
Anna-lehdestä kuvan "lainasin", kitos.

4 kommenttia:

SusuPetal kirjoitti...

Zen Cafeta on aikanaan tullut kuunneltua ja paljon. Mielettömästi hyviä biisejä ja Putron ääni on niin kiehtova.
Lempialbumini taitaa olla Laiska, tyhjä ja saamaton.

Näihin biiseihin voi palata aina vaan uudestaan.

Sus' kirjoitti...

Ua Ua ja Helvetisti järkeä täällä, ne kaksi levyä jolloin synnyin Putroskovaiseksi ;D Johan tulli taa sana kun yhdisteli, heh.. .

lepis kirjoitti...

Kävin kuuntelemassa nämä ajoissa, mutta unohdin kommentoida. Tämä on kelpoa kotimaista ja Susu kuvailee hyvin mikä kolahtaa.

Sus' kirjoitti...

Seikka on saletti;)

Pelin historiaa..

Areenan sivu lle, hyvä dokumentti Monopoli n historiasta, kuinka kaikki onkin toisin kuin aina on sanottu olevan, ja sitkeästä taistelusta t...